Forrigebok

Alle nyheter

✨ Nytt vokabular for barnebøker og illustrerte bøker i Forrigebok ✨

I dag lanserer vi nytt vokabular for beskrivelse av barnebøker og illustrerte verk i Forrigebok. 🎉

Nytt barnebokvokabular

Barnevokabularet baserer seg på det eksisterende vokabularet i Forrigebok. Vi har fjernet noen termer som i stor grad kun brukes på voksenbøker. Dette gjelder blant annet noen av egenskapene knyttet til karakterer (f.eks. "midtlivskrise", "nevrotisk") og stemning (f.eks. "bittersøt", "pirrende"). Vi har forsøkt å forenkle tempo og humoristisk stemning, samt lagt til nye termer som er karakteristiske for barnebøker, som «rampete» og «modig». Vi har også funnet flere nye termer for barnebøker som vi tror også kan passe inn i voksenvokabularet (f.eks. "interaktiv handling" og "eventyrlig").

Appelltermene nysgjerrig, rampete, vennskap, eventyrlig, sprelsk, modig, morsom
Et knippe nye barnebokvokabulartermer

I arbeidet med å opprette et passende vokabular, har vi hatt fokus på å gjenbruke så mye som mulig fra det eksisterende vokabularet for voksenbøker. Hovedgrunnen for dette er å enklere kunne hjelpe lesere med å finne bøker i overgangen fra barndom til ungdomstid til voksen. Det er viktig å presisere at barnevokabularet (på lik linje med voksenvokabularet) har sin primærhensikt i å koble sammen lignende bøker. Termene er utformet med tanke på at en bibliotekar setter på termene, ikke barn. Vi har, for eksempel, lagt til termen "skrekkblandet fryd", som vi tenker kan brukes på såkalte "æsj og bæsj -bøker", men som sannsynligvis ikke er en term som ville vært brukt eller forstått av et barn. Vi håper likevel at verktøyet kan være et nyttig utgangspunkt for samtaler med barn om lesing.

Barnevokabularet vil automatisk vises når du lager en registrering på bøker som har alderskoding mellom 0-13år. Både barnevokabularet og voksenvokabularet vil vises for bøker som har alderskoding "Ungdom". Voksenvokabularet vil vises for bøker som har alderskoding "Voksen".

Nytt vokabular for illustrerte bøker

Vokabularet for illustrasjoner er en ny appellfaktor i Forrigebok. Denne består av 31 termer og vises kun for verk som vi har merket med "Illustrert". Dette inkluderer bildebøker og tegneserier, men inkluderer ikke verk som har illustrerte utgaver, som for eksempel den illustrerte utgaven av Harry Potter og Føniksordenen. Grunnen til at vi ikke kan legge på appelltermer for illustrasjoner på slike bøker, er fordi appelltermene blir automatisk knyttet til alle utgavene av et verk.

Endringer over tid i vår katalogiseringspraksis har gjort at vi ikke automatisk fanger opp alle illustrerte verk. Vi setter veldig stor pris på tilbakemeldinger på verk dere oppdager som burde være registrerte som illustrerte verk. Igjen, det må altså være verket som er illustrert, ikke en utgave av verket.

Alderskoding og illustrerte verk

Vi viser nå alderskoding i Forrigebok, slik at det blir enklere å se hvorfor vi regner en bok som barn, ungdom, voksen og illustrert.

Vi setter veldig stor pris på tilbakemelding dersom dere oppdager bøker hvor dere er uenige i vår merking. I verktøyet kan du nå trykke på aldersmerkingen og i dialogboksen vil du få mulighet til å melde fra om den aldersmerkingen du mener er riktig. Merkingen vil ikke automatisk bli endret, men vi vil følge opp så raskt vi kan.

Melding om feil i aldersmerking
Nå er det mulig å gi tilbakemelding om feil aldersmerking

Readalikes med samme alderskoding

Readalikes er nå også filtrert med alderskoding. Dette betyr at vi nå automatisk viser readalikes i samme aldersgruppe. Vi har også tenkt at det er nyttig å utvide treffene med en aldersgruppe oppover, slik at det kan skape større bredde i leseforslagene.

Ny håndbok "Lesersørvis til barn"

Torsdag 8. desember kl 10:00 lanserer Viken fylkesbibliotek håndboken Lesersørvis for barn. Les mer om programmet og meld deg på her.

Gå til innlogging for å komme i gang
Gi tilbakemelding