Nyheter og inspirasjon
Flere nivåer av tempo til barn
Som de fleste kanskje allerede vet, skiller vokabularet for barnebøker og voksenbøker seg litt fra hverandre under noen appellfaktorer. For eksempel vil du bare kunne bruke appelltermen «Skrekkblandet fryd» på barnebøker for å beskrive stemningen i boka. Mens for barnebøker vil du ikke kunne bruke for eksempel termen «Erotisk».
🎡Månedens 10 på topp🏆
Vi vet ikke med dere, men vi syns oktober gikk veldig fort! Plutselig var november her.🍂
Bli med på webinar om formidling!
Kom, bli med på webinar og få konkrete tips til hvordan du kan bruke Forrigebok aktivt i formidlingen i biblioteket og i digitale kanaler.
Gratulerer til Han Kang🎉
Vi må kaste oss på bølgen å gratulere Han Kang med Nobelprisen i litteratur 2024!🎉 Han Kang er kanskje ikke et helt ukjent navn, med flere utgivelser på norsk takket være Pax forlag og har vunnet flere priser i hjemlandet Sør-Korea, samt den internasjonale Man Booker prisen. Hun er første sør-koreanske forfatter som vinner Nobelprisen i litteratur. Velfortjent!
🎡Månedens 10 på topp🏆
Høstens første måned er over, og vi er nå for fullt inne i høsten. Løvet har blitt gulere, morgenene mørkere og temperaturen har definitivt sunket noen hakk. 🍂
Sommerles – over for denne gang
Godt over et par uker har gått siden sommerens vakreste leseeventyr ble avsluttet. Vi håper selvfølgelig leseeventyret fortsetter blant de unge leserne, men Sommerles er over for denne gang. Og for en lesefest det har vært!
Hvem vinner Norges mest inkluderende litteraturpris?
Avstemningen er nå avsluttet. Møt opp på Deichman Bjørvika 15. oktober, så får vi se hvem som mottar årets utmerkelse!🏆
🎡Månedens 10 på topp🏆
August er det mykeste myke jeg kjenner, denne skjelvende streng mellom sommer og høst, denne dugg av avskjed i mine hender. (Einar Skjæraasen)
Hallo, bokhøsten📚🍂
Kjenner dere det? Den crispe lufta som begynner å melde sin ankomst? Sikkert som det blir kjøligere i lufta og man må finne fram ullgenserne igjen (om de noen gang ble pakket ned for sommeren), er bokhøsten også på trappene.
🎡Månedens 10 på topp🏆
Juli er forbi, og vi nærmer oss høst og ny bokhøst med stormskritt nå som vi går inn i august. Her i Forrigebok virker det ikke som dere har hatt sommerferie. Registreringene har kommet inn jevnt og trutt gjennom hele måneden. Kanskje det er alle de gode leseopplevelsene dere har hatt i sommer vi nå ser i Forrigebok?🌞 Det kan se ut som flere kom tilbake på jobb i uke 30, om vi skal tro grafen. Juli i år har også bydd på flere registreringer enn fjoråret, med 558 registreringer kontra 427 juli i fjor😎
📖Topp 10 av de 100 beste bøkene fra 2000-tallet🏆
For litt siden publiserte The New York Times en liste over de hundre beste bøkene fra 2000-tallet. Her ba de blant annet forfattere, bokhandlere, bibliotekarer, oversettere, redaktører og anmeldere å velge sine topp ti bøker. Eneste kriterier var at bøkene måtte være utgitt i år 2000 eller senere og blitt gitt ut i USA (det vil si at også oversatte titler fikk være med). Blant forfatterne som har brukt sin stemme er James Patterson, Bonnie Garmus, Marlon James, Roxane Gay og vår egen Karl Ove Knausgård, for å nevne noen. Kort tid etter listen ble publisert fikk også leserne mulighet til å velge sine favoritter fra 2000-tallet. Det ble en overlapp på 39 bøker mellom lesernes liste og The New York Times’ liste.
🎡Månedens 10 på topp🏆
Juli er her med jordbær og hengekøye!🍓 Tempoet skrus ned noen knepp, og man kan la humla suse med nesen i en god bok. Kanskje er det sakprosa som skal leses? Som nevnt i et tidligere nyhetsbrev, har vi fått på plass 21 splitter nye termer i vokabularet. Vi håper med dette at det blir enda morsommere å registrere sakprosabøker, og så vil forslag til bøker som ligner bli enda mer presise. Det er veldig gøy å se at en del av termene allerede er i bruk:
Fantasy? Dystopi? Spenning? 🕵️🦄
«En litterær sjanger er en gruppe tekster som deler en rekke kjennetegn. Det kan være tematikk, innhold, stilistiske særtrekk eller strukturelle grep.» (Store norske leksikon).
Hei, nye appelltermer👋
Det siste halvåret har vi i Forrigebok-gjengen jobbet med å få på plass appelltermer for bedre å kunne beskrive sakprosabøker - og nå er de her!🥳
Her er de nominerte til Barnas bokpris 2024! 📚
Barnas bokpris har siden 2015 hedret bergensbarnas favorittbok. Bergen Offentlige Bibliotek samler elever fra 6. og 7. trinn til en jury som kårer en vinner blant fjorårets barnebokutgivelser. I år er de nominerte:
Forrigebok x 2🌞
I dag presenterer vi registreringsverktøyet på inspirasjonsdager for skolebibliotekarer som finner sted på Bibliotekenes Hus. Vi håper dette vil gi skolebibliotekarene lyst til å dele sine leseopplevelser og registreringer med resten av Forrigebok-familien. Vi er også så heldige å få være med å snakke om Forrigebok når bibliotekarer på Deichman skal ha Lesersørviskurs. Vi gleder oss!🙌
🎡Månedens 10 på topp🏆
Maimåneden var skjønn, om enn ikke alltid like mild. Og selv med arbeidernes dag, Kristi himmelfart, pinse og en 17. mai i kalenderen, ble det tid til hele 677 registreringer i verktøyet. Imponerende! 🙌 Dagene ute i bibliotekene er vel ikke mindre hektiske inn mot sommerferien, men vi håper det finnes små lommer med mulighet for å snike seg unna med en god bok. 📚
Uprisen 2024 til Neda Alaei🥳
En stor gratulasjon sendes Neda Alaei som vant Uprisen 2024 for boka "På én betingelse".🥳 Dette er andre gangen Alaei vinner prisen.
🌞Sommerens vakreste leseeventyr♟️
Sommerens vakreste leseeventyr er snart i gang – Sommerles 2024! Den populære lesekampanjen for 1. – 7. klasse startet i Vestfold i 2012. Siden da har den spredt seg rundt i hele landet, og har i dag blitt hele Norges lesekampanje.
🌱Litteraturen tar aldri pause!📚
Mai er i sannhet en begivenhetsrik måned. Og som et siste løvsprett bys det opp til Nordens største litteraturfestival på Lillehammer fra 27. mai til 1. juni. Her har litteratur-Norge vært samlet siden 1993, da Nansenskolen inviterte til Undset-dagene for første gang. Selve festivalen kom i stand i 1995, så et jubileum er snart på trappene. Med årene har arrangementet blitt mer internasjonalt, og 2024 blir intet unntak. 265 arrangementer fordeler seg utover den siste mai-uken, og den fyldige gjestelisten teller forfattere og litteratur-arbeidere fra alle verdenshjørner, som sammen skal utforske temaet 'Grenser'.
👏Stor applaus!👏
I det vi er på vei inn i milde mai, passeres 13.000-merket. Denne formidable innsatsen til alle Forrigebok-venner gjør at vi nå har beskrivelser av leseopplevelser på 6237 verk. Hatten av og stor applaus til alle som deltar!
Nettverksmøte for skolebibliotekarer📚
Å få komme på besøk til dere, der dere er, er utrolig inspirerende og lærerikt for oss i Forrigebok!
Forrigebok på Bibliotekmøtet 2024 i Haugesund📚
17.-19. april går Bibliotekmøtet 2024 av stabelen i Haugesund. Her møtes fagfeltet til tre dager med inspirerende foredrag, seminarer og panelsamtaler. Vi håper å møte mange Forrigebok-venner på Biblioteksentralens stand i utstillingsområdet!🌞
🕵️♀️Årets påskekrim i Forrigebok🕵️♂️
Hvem stakk av med seieren i den høyst vennskapelige registrering-av-krim-og-spenningslitteratur-tevlingen vi hadde før og under påske?🧐
🎡Månedens 10 på topp🏆
Vi håper alle har hatt en fin påske, på fjellet, ved sjøen, i byen, i Syden – ja, hvor enn dere har vært😎 Mars har vært en fin måned på mange måter, både med tanke på lysere tider og et snev av varmere vær, men også her i Forrigebok⭐ Dere holder trøkket oppe her inne med 778 registreringer totalt i mars, og det jubler vi for. I midten av mars nådde vi 12 000 registreringer - det er 2000 registreringer på litt over to måneder, det! En stor applaus til dere og en stor takk for engasjementet👏
Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur 2023!🥳
Gratulerer så mye til vinnerne av Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur 2023!🥳
Et vårtegn🌸
Det er på nytt duket for Biblioteksentralens bokdager. Dette må sies å være et fint tegn på at vi er i ferd med å legge kulde og vintermørke bak oss. I hele to dager til ende skal et velassortert knippe forlag presentere sine buketter av vårens utgivelser. Voksenlitteraturen er først ut på onsdag 20. mars, og så følger barne- og ungdomsbøkene på 21.mars.
🕵️♀️Kriminelt spennende registreringer i Forrigebok !🕵️♂️
Det nærmer seg påske. Og like sikkert som at egg, appelsin og Kvikklunsj er faste ingredienser gjennom denne høytiden, er det at krim og spenningslitteratur nytes i bibliotek-stoler, hyttevegger eller ved kafébord rundt om i det ganske land.
Gratulerer med kvinnedagen!
I dag, 8. mars, er den internasjonale kvinnedagen. En dag vi markerer kvinners kampsaker og rettigheter💪
🎡Månedens 10 på topp🏆
Da er det igjen tid for en liten fot i bakken og en titt på hvordan aktivitetene i verktøyet har vært den siste måneden. Januar fikk en pangstart, men registreringsiveren har på ingen måte avtatt. Dette resulterte i 794 registreringer i løpet av februar. Det er 317 opp fra samme måned i 2023. Vi observerer også at flere nye bokbeskrivelser kommer til i løpet av helgene. Det er både fint og inspirerende å tenke på at dette skyldes gode lesestunder rundt om i det ganske land!📚
Høytlesning for barn📖
I barnehagen til sønnen min har de dette året tema yrker. Der blir blant annet foreldre invitert til å komme og prate om hva de jobber med. Jeg så det nesten som en plikt at jeg, som bibliotekar, måtte komme og fortelle om alt det fantastiske vi bibliotekarer jobber med! Samt å få snakke fram biblioteket til de små, slik at vi får inn framtidens bibliotekbrukere og lesere (kan allerede nå avsløre at samtlige av barna er brukere av biblioteket🤗).
En stor takk...🙂
Forrigebok takker Bergen Offentlige Bibliotek for en gnistrende fin Se og les-konferanse. Inspirerende essay-framføringer. Tankevekkende samtale mellom Katedralskoleelever og prisvinnende debutant Oliver Lovrenski. Seminarer og diskusjoner om veien fra idé til bok, kansellering og toleranse i skolebiblioteket og hvordan treffe de yngste leserne med sakprosa. Listen over gode opplevelser er lang.
Se og les 2024📚
12.-14. februar går Se og les barne- og ungdomslitteraturkonferansen av stabelen i Bergen. Temaet for konferansen er gnist. Bibliotekarer, lærere, forfattere, formidlere, illustratører, forskere, forlagsfolk, og andre interesserte vil samles for å høre nytt om hva som rører seg i fagfeltet. Programmet byr på spennende foredrag, diskusjoner, opplesninger og miniseminarer.
🎡2024s første 10 på topp🏆
Årets første og kanskje mørkeste måned er forbi, men januar har på ingen måte vært mørk her i Forrigebok! Januar har virkelig vært en fantastisk start på Forrigebok-året:
Den som venter på noe godt...😊
Her er en litt forsinket årskavalkade for Forrigebok 2023!🎉
🎡Månedens 10 på topp🏆
Du har kanskje lurt på hvor månedens topp 10 for desember er blitt av? Vi har ikke glemt den. Det har bare skjedd så mye morsomt på starten av året. Men, her er altså 2023s siste månedens topp 10, for desember.
👆Klikkbart forfatternavn👆
En annen litt morsom, og forhåpentligvis nyttig, funksjon som har dukket opp i Forrigebok etter vi nådde 10 000 registreringer, er at du nå kan klikke på forfatternavn og få en oversikt over forfatterens verk. Så, har du for eksempel registrert boken «Zog» av Julia Donaldson og har lyst å registrere flere bøker av henne eller se om det er registrert flere av hennes bøker, kan du nå trykke på Donaldson, Julia og du får en oversikt over hennes verk.🤩
🔢Min statistikk📊
Imens stadig nye beskrivelser av leseopplevelser tikker inn i databasen, har vi i det stille jobbet med nye overraskelser i verktøyet. Da registrering nummer 10.000 var på plass, dukket en splitter ny statistikk-fane opp på forsiden av Forrigebok.
Hipp, hipp hurra!🎉
Kjære alle Forrigebokvenner!
Godt nytt år! 🎉
2023 startet med rundt 3000 lesebeskrivelser. I løpet av de siste tolv månedene har litt under 7000 nye registreringer kommet til, og snart runder vi 10.000-merket. Det er en formidabel innsats fra dere alle! Vi vil komme tilbake med godbiter i en egen årskavalkade. Inntil videre ønsker vi dere et innholdsrikt 2024 i bøkenes tegn! 🎇
🎄En liten julehilsen fra Forrigebok🎄
Vi håper dere alle begynner å kjenne litt på julefølelsen nå som det kun er få dager igjen til jul🎄Det har vært litt stille fra oss i Forrigebok-gjengen her på nyhetssiden de siste par ukene, rett og slett fordi vi har måttet få unna alle bøkene som må bli ferdig før jul.📚 Men, det har på ingen måte vært stille fra dere! Takk for alle beskrivelser dere legger inn og henvendelser dere sender oss.
🍂November always seemed to me the Norway of the year❄️
Dette skrev Emily Dickinson til vennen Elizabeth Holland i 1864. Emily beveget seg svært sjelden utenfor hjembyen Amherst i Massachusetts, så det forblir en gåte hvor hun hentet inspirasjonen til denne setningen fra. Men det er unektelig en stemningsfull måte å beskrive årets ellevte måned på. Et tiltagende mørke og synkende kvikksølv på gradestokk til tross, lyset og varmen i Forrigebok har blitt holdt oppe av mange fine registreringer fra dere rundt om i det ganske land!
🎄🎁Åpent julehus🎄🎁
Fredag 1. desember ber Biblioteksentralen, i tradisjonen tro, til åpent julehus🎄Her får du høre om hvordan du kan holde magiske presentasjoner, møte forfatter og serieskaper av Arkin-bøkene, presentasjon av årets (kanskje beste?) fantasybøker, bøker til gode priser, samt en demontrasjon av hvordan du kan legge inn leseopplevelser i Forrigebok⭐
Ny term i vokabularet for barn!🎉🤸
Hva har Henrik And av Anna R. Folkestad og Lars- bøkene av Svein Nyhus til felles? (annet enn at begge er barnebøker, selvfølgelig). Begge er eksempler på bøker som har det som kalles gjentakende mønster. Takket være tips fra en av brukerne våre er dette begrepet nå også kommet inn som en egen term i Forrigebok!😀
Dere har gjort det igjen!🎉
Nok en gang passerer Forrigebok en milepæl, og dere bidrar så bra at vi allerede kan se 9000-tallet i bakspeilet! Med deres beskrivelser av leseropplevelser av høy kvalitet, får vi enda større variasjon på leseforslagene og formidlingsmuligheter som bli enda mer solide. Vi håper dette er med på å inspirere til å fortsette med det gode arbeidet, og at dere sender inn tanker og innspill underveis. Innen året er omme kan vi ha nådd 10.000-merket, og da kan det mer enn tenkes at vi har noen morsomme nyheter på lur.🤩
🎡Månedens 10 på topp🏆
I Tyge Nielsøns 'En Ny Allmanach paa det Aar effter Jesu Christi Fødsel, 1644' får oktober navnet Sædemaanet. Det er den tiden etter sommeren da såkorn, som rug og rughvete, skal i jorden. Årets andre høstmåned er forbi, klokken er stilt én time tilbake og flere steder i landet har vinteren rukket å hilse på ☃️. Vær og vind ser på ingen måte ut til å påvirke verken lesing eller registrering av leseopplevelser i Forrigebok. Det betyr at en ny milepel er i ferd å gjør seg gjeldende. Men det store spørsmålet er jo fortsatt om femsifret er innen rekkevidde før vi går inn i det nye året 🤔🙂.
Lettere formidling av kulturfondbøker
En av grunntankene bak og et av målene for Forrigebok, er at verktøyet skal gjøre litteraturformidlingen lettere for dere som jobber i bibliotek.
Forrigebok på Tr*ffpunkt 2023
Forrigebok vil være på stand den 27. og 28. oktober 2022 i forbindelse med Axiells brukermøte på Quality Hotel Olavsgaard. Kom gjerne innom å slå av en prat om lesersørvis, appellfaktorer og registreringsverktøyet.🎉
Sommerles 2023 og barnebøker i Forrigebok
Sommeren er for lengst over, og det er også Sommerles 2023. Men, vi her i Forrigebok har helt glemt å oppdatere dere på hvordan det gikk med registreringer av herlige, gode barnebøker her inne i Forrigebok under Sommerles-kampanjen!
Forrigebok som forskningsobjekt🧐
Vi synes det er utrolig spennende og gøy å høre om hva Forrigebok blir brukt til, og ikke bare i bibliotekene, men også i den akademiske verden.
🎡Månedens 10 på topp🏆
September er forbi og gradene på gradestokken har definitivt sunket - vi er nå inne i høsten for fullt. 🍂 Selv om de fleste årstider er fine lesetider, er det noe eget med høsten. Det blir mørkere ute og man trekkes mer inn, inn til godstolen eller sofaen, kanskje med et pledd og en kopp te eller kakao – sammen med en god bok. Og det ser ut som dere har hatt mange fine leseopplevelser i september, om vi skal tro tallene her i Forrigebok. Dere holder trykket oppe, og vi nådde nok et rundt tall i september (8000 registeringer)!
8000 og forbi! 🎉
Enda en milepæl passert! Her er det bare å ta frem appelltermene når innsatsen til alle eminente bidragsytere skal beskrives. Godt driv, Energisk, Handlingsmettet, Engasjerende, Originalt, Detaljrikt og Fargerike. Det er fortsatt noen gode måneder igjen av 2023. Kan man driste seg til å håpe på et femsifret antall registreringer i det vi runder nyttår? Det er viktig å presisere at det er kvaliteten på det arbeidet dere gjør som skaper den gode metadataen. Kvantiteten er med på å lage flere flotte forbindelser bøkene imellom. Dette åpner igjen for enda flere leseforslag.
BIBLIOTEKMØTET I NORDLAND 2023🎉
I dag er Biblioteksentralen på plass i Bodø for å snakke om Forrigebok og lesesørvis. I salen er det dyktige bibliotekarer fra hele fylket som skal høre litt om hvordan verktøyet ble til og hvordan det fungerer. Etterpå er det en liten workshop med hurtiglesing og registrering av bøker. Vi gleder oss!
Ønsker du å lære mer om hvordan finne rett bok til rett barn?
Nå settes det i gang kurs for lesersørvis til barn!😊
🎡Månedens 10 på topp🏆
Plutselig står september for dør. Og med en blank og fersk høstmåned i sikte, kan det være fint å fortelle litt om hvordan august har vært i Forrigebok! Man kan slå fast at dere i denne siste sommermåneden på ingen måte har ligget på latsiden. Registreringene har tikket inn. Og om man sammenligner med samme måned i 2022, snakker vi om en dobling av antall loggete leseropplevelser, også dette i en periode hvor mye skal ordnes og startes opp igjen etter ferie og sommeraktiviteter. Imponerende! 🎉
Leseforslag til unge voksne📚
På jakt etter leseforslag til de litt eldre ungdommene som går på videregående, eller en ung voksen som kanskje er i ferd med å forlate redet? Visste du at kan du finne det her i Forrigebok? 😊
Sakprosa eller film, eller kanskje lyrikk?🤔
I høst har vi i Forrigebok-gjengen tenkt å se nærmere på appellfaktorvokabularet, på hva som kan videreutvikles. I den forbindelse la vi ut en liten sak tidligere i sommer med en lenke til en spørreundersøkelse hvor vi ønsket å få vite hva dere ønsker vi burde prioritere av videreutvikling av vokabularet.
🎡Månedens 10 på topp🏆
Julimåned er forbi, og vi går inn i den siste sommermåneden. Tross sommer og fellesferie har ikke det stoppet dere i å legge inn leseopplevelsene deres i Forrigebok. Registreringene tikker inn jevnt og trutt, og 19. juli nådde vi nok et nytt rundt tall – 7000 registreringer! Hurra for dere🥳
🌞Sommerstemning og spørreundersøkelse!🌞
Vi håper alle Forrigebok-venner har avslappende dager med bading, gode mat- og turopplevelser, og at det også blir tid til fine lesestunder oppi det hele. I Forrigebok er det også sommerstemning, men likevel er det mange som besøker verktøyet og legger inn sine registreringer. Det nærmer seg på ny en milepæl!
🎡Månedens 10 på topp🏆
Vi har lagt bak oss den første sommermåneden i 2023. Sol og varme til tross, dere har bidratt stort til å legge inn fine registreringer i Forrigebok. Stolpediagrammet for juni viser flere dager med solid aktivitet, og enda en milepæl er i sikte. Kan man driste seg til litt forsiktig spekulering på om vi når et femsifret tall innen utgangen av året? 🤔😊
🌞Til ungdommen📚
Sommerles er godt i gang, men vi må ikke glemme de litt eldre – nemlig ungdommen. Denne målgruppen trenger også godt lesestoff til sommeren, til dagene på stranden, til de lyse sommerkveldene – det er alltid godt å ha en god bok med seg.
🎡Månedens 10 på topp🏆
🌸Noen velger seg april, men mai er vel heller ikke å forakte?🌸
🥳Hurra, Forrigebok ferier 1-års bursdag!
🎈Gratulerer så mye med dagen til alle Forrigebokvenner! 🎉
Rim og Dialekt
Vokabularet i Forrigebok består av til sammen 225 kontrollerte termer. Alle termene i verktøyet er i bruk. Vi vil at verktøyet skal oppleves som fleksibelt og relevant, så vi tar gjerne i mot innspill på termer og synonymer dere synes mangler, eller omfangsnoter som trenger å utdypes. Forslagene vi får inn diskuteres internt, og får de grønt lys, lager vi definisjoner, eventuelle synonymer og omfangsnoter. Termene blir også tilgjengelige på nynorsk. Vi har nylig fått tilbakemelding om behov for 2 nye termer i Appellfaktoren Språk og skrivestil. Så ta vel imot:
🎈🎉Hurra for 17. mai!🎉
Vi i Forrigebok vil gjerne få benytte anledningen til å gratulere så mye med grunnlovsdagen! 🎈🎉
🥳Bli med å feire ettåringen Forrigebok! 🥳
30.mai fyller Forrigebok ett år, og dette må selvfølgelig feires! Du er herved invitert til en digital bursdagsfeiring tirsdag 30. mai!
🎡Månedens 10 på topp🏆
I april var det både påske og runding av milepælen på 5000 registreringer. Vi ser at det fortsatt er bibliotekene i Trondheim som troner øverst på pallen, men stayeren Lunner og nykommeren Bamble følger hakk i hel. Vil nye utfordrere seile opp ved neste oppdatering, og vil noen av bibliotekene i nord ta opp hansken? Følg med, følg med!🤩🙌
🛠️«Ursäkta röran, vi bygger om!»🛠️
Hilsen fra vår senior metadatakonsulent Christina Martinsson:
🌸Kom mai du skjønne milde🌸
Om få dager går vi over i mai, og da kan vi vel si at våren offisielt er i gang. Med varmere vær, lysere dager og (forhåpentligvis) sol, er vel ingenting bedre enn å sette seg ned i solveggen med en god bok!
Vil dere ha besøk av Forrigebok?
Forrigebok-teamet kommer gjerne på besøk hvis ditt bibliotek trenger inspirasjon eller kickstart for å fortsette med lesersørvisarbeidet.
Forrigebok på fagdag for skolebibliotekarer i Nordland
20. april er Forrigebok digitalt til stede på fagdagen for skolebibliotekarer i Nordland. Her vil vi gi en grundig innføring i verktøyet, samt snakke litt om bakgrunnen for arbeidet. Vi gleder oss! 😊
Gratulerer 🎈🎉
Vi har nådd en ny milepæl!
Kriminelt spennende registreringer og månedens 10 på topp🏆
Her kommer 10 på toppliste over de bibliotekene som har vært mest aktive til å registrere leseopplevelser innen krim- og spenning-sjangeren den siste tiden. Vi har tillatt oss å ta med registreringer tilbake til begynnelsen av mars.
Registrere leseopplevingane dine på nynorsk?
No kan du ved eit enkelt tastetrykk gjere registreringane dine på den målforma du sjølv ønsker.
🕵️♀️Kriminelt spennende registreringer i Forrigebok !🕵️♂️
Visste du at tradisjonen med påskekrim er et særnorsk fenomen? I hus og hytter over det ganske land er lesing av kriminallitteratur i ulike sjangre like selvskrevent som Kvikk Lunsj, appelsin, og påskeegg.
Nå blir det lettere å finne litteratur for unge voksne!😎
Unge voksne er en prioritert målgruppe for mange bibliotek. Derfor er det viktig å gjøre den lett tilgjengelig – både i bibliotekets kataloger og her i Forrigebok. Biblioteksentralen har nå innført den nye alderskoden VU i sin katalogiseringspraksis. Her i Forrigebok gjør den nye koden det blant annet mulig å filtrere Readalikes-funksjonen på målgruppen "Unge voksne".
Forrigebok deltar på Lesesørvis 2.0 hos Vestfold og Telemark fylkesbibliotek
15. mars er Forrigebok på besøk hos Vestfold og Telemark fylkesbibliotek i Tønsberg. Her skal vi presentere verktøyet som en del av et dypdykk i Lesersørvismetoden. Det er registrering av sakprosa som er i fokus, og det blir spennende å utforske om slike leseopplevelser kan beskrives ved hjelp av appellfaktorvokabularet.
Alt du vil vite om Forrigeboks API (men ikke våger å spørre om)🤓
Visste du at dataene som legges inn i Forrigebok nå kan hentes ut og brukes til formidlingstjenester i ditt bibliotek?
🎡Månedens 10 på topp🏆
Mars er her, og vi lanserer en ny fast spalte som vi har kalt «Månedens 10 på topp». Som dere kan lese i årskavalkaden for Forrigebok 2022 viste vi frem de ni bibliotekene med flest registreringer i fjor. Det er gøy å se at det er bevegelse i teten, at skolebibliotek er representert og at nye bibliotek som Inderøy har jobbet seg inn på listen i løpet av årets to første måneder. Det er også morsomt at de mindre bibliotekene som Lunner og Enebakk er solide utfordrere til storbybibliotekene. 🙌
🎉Hurra!🎉
Nok et delmål er nådd, 4000 registreringer i databasen! Bare i løpet av den siste måneden har vi fått inn 1000 nye registreringer. Det er utrolig gøy å se hvordan denne dugnaden virkelig har satt fart. Med dette tempoet blir det ikke lenge til vi når milepælen på 5000 registreringer, og med det antallet i boks vil vi, som lovet, kunne utvide omfanget på readalikes.
Nordisk barnebokkonferanse og appellfaktorregistrering av barne- og ungdomslitteratur
Tema for Nordisk barnebokkonferanse 2023 var krise. Selv om dette fort kan påkalle bilder av dystre fremtidsutsikter, er det engasjementet og omtanken for lesing og litteratur for barn og ungdom som blir stående som det sterkeste inntrykket etter tre dager i Stavanger. Dette var gjennomgående for alle presentasjonene i det velfylte programmet. På vår stand i konferanseområde fikk vi slått av en prat med deltakerne mens vi presenterte Forrigebok. Det er veldig gøy å se at mange allerede bidrar med å sette appellfaktorer på barne- og ungdomsbøker, og i skrivende stund har verktøyet vårt 451 registreringer. Vi vil jobbe aktivt for at dette antallet skal komme opp på nivå med registrering av litteratur for voksne, og vi håper dere vil fortsette å hjelpe oss med dette. Med en fyldig database kan dere og vi skape gode formidlingstjenester som kan inspirere barn og unge til å utforske den gode litteraturen som finnes på bibliotekene rundt omkring i Norge.😊
Forrigebok på Nordisk barnebokkonferanse 6.-8. februar
For femte gang arrangeres Nordisk barnebokkonferanse i Stavanger 6.-8. februar i regi av Sølvberget. Konferansen er en møteplass for bibliotekarer, formidlere, forskere, forlag, forfattere, illustratører og andre med interesse for barne- og ungdomslitteratur. "Formålet er å skape en felles nordisk plattform for kompetanseheving, meningsutveksling og økt samarbeid på tvers av landegrensene". Les mer om konferansen her.
Jo flere registreringer, desto bedre!
Vi får stadig spørsmål om man kan registrere bøker som allerede er registrert av andre. Til det kan vi svare et klart ja! Dataene i Forrigebok vil bare bli bedre desto flere som legger inn sine bokbeskrivelser på de samme verkene. Dette vil i sin tur skape gode sammenstillinger og føre til et enda bredere utvalg av leseforslag.
Årskavalkade Forrigebok 2022! 🥂🎆
Godt nyttår 🎉
Velkommen til digitalt frokostseminar om nye funksjoner i Forrigebok.
Vi starter det nye året med en digital samling den 12. januar kl. 09:00. Vi forteller om de nye appelltermene i barnbokvokabularet, og viser hvordan disse brukes på beskrivelse av barnebøker og illustrerte verk, som for eksempel tegneserier.
Appellfaktorer, formidling og smart teknologi
For oss i Forrigebok-teamet er det utrolig givende å se hvordan verktøyet brukes der ute i bibliotekrommet – enten om det er digitalt eller i det fysiske rom. I Trondheim jobber de med lesersørvis og appellfaktorer på flere plan – fra del av utstillinger til smart teknologi. Les hele intervjuet med Veronica Talgø, Stine Elise Brigham Solberg og Mildrid Liasjø ved Trondheim folkebibliotek her.
Hva skiller formidling til barn fra formidling til eldre mottakere?
Er du nysgjerrig på formidling av bøker til barn og registrering av appelltermer på barnebøker og tegneserier? Les intervju med forfatter og litteraturformidler Linn T. Sunne og Elise Conradi, produkteier og metadataspesialist i Biblioteksentralen.
Nå er det mulig å se utgaver av et verk
Når man registrerer bøker i Forrigebok legger man appelltermene på samtlige utgaver av verket. Eller sagt på en annen måte - man registrerer ikke på én utgave, men på en samling av utgaver, for eksempel lydbok utgave, engelsk utgave, norsk utgave etc. Derfor har vi tenkt det vil være nyttig å kunne se hvilke utgaver som finnes av verket (vel å merke de som finnes i Biblioteksentralens register/katalog), og har nå laget en ny knapp for å kunne finne denne informasjonen. Du finner knappen under omslagsbildet på informasjonssiden for boken.
Forrigebok deltar på lanseringen av Lesersørvis for barn!
Torsdag 8. desember lanseres håndboka Lesersørvis for barn på Galleri Oslo – og vi er med for å presentere Forrigebok og det nye vokabularet for barn og illustrerte verk.
✨ Nytt vokabular for barnebøker og illustrerte bøker i Forrigebok ✨
I dag lanserer vi nytt vokabular for beskrivelse av barnebøker og illustrerte verk i Forrigebok. 🎉
Nøkkelfunn fra spørreundersøkelsen om Forrigebok
I slutten av oktober til begynnelsen av november gjennomførte vi en spørreundersøkelse om Forrigebok, for å få vite mer om hvordan Forrigebok brukes og hvordan vi kan gjøre tjenesten enda bedre. Totalt deltok 77 i undersøkelsen. Tusen takk til alle som tok seg tid til å svare! Nå har vi dykket ned i resultatene.
Ny mulighet til å utforske read-alikes
Flere har etterspurt mulighet for å utforske og tilpasse hvilke read-alikes som dukker opp for en bok. Hva skjer for eksempel hvis man fjerner en term, eller hvis man legger en til?
Forrigebok i Trondheim
Torsdag 24. november presenterer vi Forrigebok på seminar for vgs-bibliotekarer i Trøndelag i regi av Trøndelag fylkesbibliotek. Vi skal også besøke Trondheim folkebibliotek. Der vil vi snakke om registreringsverktøyet og hvordan bibliotekarene jobber med lesersørvismetoden.
Forrigebok på digitalt temamøte for bibliotekarer i Troms og Finnmark
15. november er Forrigebok til stede på temamøte om Lesersørvis i regi av Troms og Finnmark fylkesbibliotek. Her vil vi vise frem appellfaktorverktøyet for bibliotekarer i folkebibliotek og videregående skole.
Søkemulighet på Nestebok.no
Takk til alle som har tatt seg tid til å svare på spørreundersøkelsen vår så langt!
Spørreundersøkelse om Forrigebok
Det er snart et halvt år siden Forrigebok ble lansert. Vi synes det er gøy å se at så mange registrerer bøker og bidrar til å gjøre tjenesten enda bedre. I den forbindelse er vi nysgjerrige på hva som motiverer dere til å bruke Forrigebok. Derfor har vi laget en spørreundersøkelse om Forrigebok, som vi håper dere kan sette av ca. fem minutter på å besvare. Vi blir takknemlig for alle svar og tilbakemeldinger!
Forrigebok på Tr*ffpunkt 2022
Forrigebok vil være på stand den 27. og 28. oktober 2022 i forbindelse med Axiells brukermøte på Quality Hotel Olavsgaard. Kom gjerne innom å slå av en prat om lesersørvis, appellfaktorer og registreringsverktøyet.
Nytt vokabular for beskrivelse av barnebøker og illustrerte verk er underveis!
I disse dager har vi sendt ut appellfaktorvokabularet for barnebøker og illustrerte verk til en gruppe skole- og barnebibliotekarer. De skal prøve ut en testversjon av Forrigebok med termer for beskrivelse av barnelitteratur og tegneserier. Tilbakemeldingene fra testgruppen tar vi med oss i ferdigstillelsen. Termene for barnelitteratur og illustrerte verk vil bli en integrert del av det eksisterende vokabularet i Forrigebok, men verktøyet legger opp til å kunnes skille mellom registrering av litteratur på forskjellige aldersnivåer.
Nyheter på Forrigebok!
Vi har manglet en god informajsonskanal for å nå direkte ut til alle dere som bruker Forrigebok.
Forrigebok på digital fagprat og faglunsj
Onsdag 5. oktober fikk vi snakke om Forrigebok på digital fagprat for bibliotekarer i regi av Innlandet fylkesbibliotek. Vi fortalte om grunnlaget for appellfaktorverktøyet med lesersørvis, kontrollert vokabular og mulighetene for utvikling av spennende formidlingstjenester, og deltakerne fikk en rundtur i verktøyet gjennom registreringen av den franske noir-romanen «Er det slik menneskene lever?»