Forrigebok

Alle nyheter

Årskavalkade Forrigebok 2022! 🥂🎆

Godt nyttår 🎉

9. Juni 2022 lanserte vi Forrigebok, og for en start det har vært! Det har strømmet inn med beskrivelser av leseropplevelser: Ved utgangen av året inneholdt Forrigebok 2874 registreringer med til sammen 43528 termer fordelt på 1823 verk, laget av 321 brukere fra totalt 109 organisasjoner!

Vi fikk tidlig tilbakemelding på at Forrigebok kan være verdifullt i formidlingsarbeid, og for oss som jobber med dette er det også veldig gøy å se hva annet dere bruker verktøyet til. Noen bruker Forrigebok som huskeliste, eller som verktøy for å reflektere rundt egen leseropplevelse. Noen har skrevet ut vokabularet og tatt det med seg til lesesirkelen sin. Andre har laget utstilingskonsepter, anbefalingsbrosjyrer og innstikk til bøker basert på data fra Forrigebok. Og i Trondheim har de ambisjoner om å utforske bruken av data fra Forrigebok sammen med smart teknologi! Dette er bare noen av de gode ideene vi har hørt om fra bibliotekene der ute, og vi er sikre på at dere er mange som har sett andre spennende muligheter.

La oss dykke videre ned i statistikken og se hva det kan avsløre:

Topp 10 bidragsytere

Sett bort fra oss i Biblioteksentralen som "tjuvstartet" det hele, er det gøy å se at det er så stor variasjon blant bidragsyterne. Både små, mellomstore og store biblioteker har gått sammen om å fylle opp Forrigebok med verdifull informasjon om leseropplevelser.

 1. Biblioteksentralen
 2. Trondheim folkebibliotek
 3. Bærum bibliotek
 4. Kristiansand bibliotek
 5. Enebakk bibliotek
 6. Viken fylkesbibliotek
 7. Sarpsborg bibliotek
 8. Sølvberget bibliotek og kulturhus
 9. Deichman
 10. Hå folkebibliotek

Topp 10 termer

Dere har brukt mange termer til å beskrive bøkene dere har lagt inn, og Samtid troner på toppen, den er brukt hele 1175 ganger!

 1. Samtid x 1175
 2. Godt driv x 1102
 3. Karakterdrevet handling x 1079
 4. Realistisk x 1044
 5. Jeg-person x 915
 6. Enkel x 799
 7. Lineær x 751
 8. Handlingsdrevet x 733
 9. Familieliv x 724
 10. Sammensatt x 666

Topp 10 bøker

Noen bøker har fått mer oppmerksomhet enn andre, Jeg dro ned til bror troner på toppen, den har hele 15 stykker beskrevet!

 1. Jeg dro ned til bror x 15
 2. Gjestene x 13
 3. Tre lys x 13
 4. Stargate x 12
 5. Min skyld x 11
 6. Døgnåpent x 11
 7. Å vanne blomster om kvelden x 10
 8. Anomalien x 9
 9. Tøyeneffekten x 9
 10. Fiskehuset x 9

I starten av desember lanserte vi vokabular for å beskrive barnebøker og illustrerte verk. Vi er helt i startfasen, men det er gøy å se at vi allerede har 90 registreringer av tegneserier og 284 registreringer av barnebøker. Ønsket vårt for det nye året er at beskrivelser av barnelitteratur og tegneserier må komme på nivå med voksenlitteraturen!

Vi vil takke alle som har bidratt til å gjøre dette verktøyet så bra, og vi håper dere vil fortsette å være med på reisen. Vi ser frem til mange nye og spennende lesebeskrivelser og ideer om hvordan dataen fra Forrigebok kan benyttes i formidlingssammenheng. Takket være tilbakemeldinger fra dere har vi hele tiden kunnet gjøre forbedringer og tilpasninger av verktøyet, slik at det oppleves gøy og inspirerende å bruke, derfor må dere gjerne forsette å sende oss innspill.

Vi gleder oss til fortsettelsen i 2023!

PS: Husk å meld deg på frokostseminar 12. januar

Gå til innlogging for å komme i gang
Gi tilbakemelding