Forrigebok

Alle nyheter

Den som venter på noe godt...😊

Her er en litt forsinket årskavalkade for Forrigebok 2023!🎉

Aktivitetene i verktøyet skjøt virkelig fart i fjor. Da Forrigebok gikk inn i 2023, inneholdt databasen rundt 3000 registreringer. 727 bidragsytere bidro med litt i underkant av 7000 bokbeskrivelser, noe som gjorde at vi kunne feire 10.000 – merket 8. januar i år. Vi har sett at unge voksne i økende grad har blitt en prioritert gruppe i biblioteket, derfor innførte vi i mars en ny alderskode i katalogiseringspraksisen vår. I løpet av forrige år kom det inn 375 registreringer på bøker for unge voksne. Vi håper med tiden at det vil bli enda flere. Under Sommerles-kampanjen for barn mellom 6 og 12 år, som pågikk mellom 1. juni og 31. august, bidro bibliotekarer rundt om i landet med 560 bokbeskrivelser. I løpet av perioden klarte dere å doble antall bokbeskrivelser for dette aldersspennet. I databasen har vi så langt 981 illustrerte verk, hvorav 862 er barne- og ungdomsbøker. Her hadde det vært gøy å se enda flere bidrag både på bildebøker og tegneserier.

Vi må snakke litt om relasjoner. Verktøyet har nå helt nøyaktig 98 908 202 relasjoner mellom registrerte appelltermer, og det er disse som gjør oss i stand til å finne nye leseforslag blant de mer enn 5000 unike verkene som ligger i databasen.

Så hva sier statistikken når vi nå går løs på listetoppene?

Som i 2022 er det veldig morsomt å se at både store, mellomstore og små bibliotek er med og bidrar sterkt til å gjøre databasen full av fine lesebeskrivelser.

  1. Deichman
  2. Trondheim folkebibliotek
  3. Lunner bibliotek
  4. Sølvberget bibliotek og kulturhus
  5. Bergen offentlige bibliotek
  6. Askerbibliotekene
  7. Lillehammer bibliotek
  8. Sunndal folkebibliotek
  9. Sarpsborg bibliotek
  10. Arendal bibliotek

Kanskje vil vi se flere biblioteker fra de nordligste fylkene på denne listen i løpet av 2024?

Her er topp 5 barne- og ungdomsbøker med flest registreringer. Veldig morsomt å se at 2 solide og prisbelønte tegneserier er med blant de tre mest registrerte.

1. Oskar og eg / Parr, Maria 19 reg.

2. La skogen leve! / Dåsnes, Nora 18 reg.

3. Grip den føkkings dagen / Moen, Kjersti Synneva 8 reg.

4. Sommeren alt skjedde / Akerlie, Iben 16 reg.

5. Udyr / Bjerkeland, Ingvild 16 reg.

Blant de 5 voksenbøkene med flest registreringer er det en klar skandinavisk overvekt blant listetoppene:

1. Tre lys / Keegan, Claire 28

2. Om utregning av romfang. I / Balle, Solvej 27

3. Gjestene / Ravatn, Agnes 24

4. Jeg dro ned til bror / Smirnoff, Karin 21

5. Da vi var yngre / Lovrenski, Oliver 21

Og nytt av året er 5 på topp unge voksne:

1. Da vi var yngre / Lovrenski, Oliver 21

2. Grip den føkkings dagen / Moen, Kjersti Synneva 18

3. Jeg er egentlig ikke sånn / Aubert, Marie 16

4. Kinderwhore / Fonn, Maria Kjos 15

5. Uke 40 / Bjørnstad, Taran Lysne 14

I løpet av 2023 publiserte vi 42 saker på nyheter og inspirasjonssidene våre. Av topp fem mest leste saker i nyhets- og inspirasjonsspalten er det merking av kulturfondbøker som troner øverst. Vi tenker at dette er et fint bidrag til kulturfondstafett-arbeidet. Månedens ti på topp er fortsatt en populær spalte, og noe vi kommer til å fortsette med utover i året som kommer. Vi tar gjerne imot innspill på saker dere tenker vi kan skrive om, enten det dreier seg om vokabular, verktøy eller lesersørvis og annen litteraturformidling.

Forrigebok var til stede både fysisk og digitalt på flere konferanser og seminarer i løpet av 2023. Vi startet med Nordisk barnebokkonferansen i Stavanger, så ble vi invitert til Lesesørvisseminar i Tønsberg i regi av daværende Vestfold og Telemark fylkesbibliotek. Vi hadde en fin workshop i Trondheim med mange entusiastiske barnebibliotekarer. Vi fikk lov til å prate om verktøyet på Bibliotekmøte i Nordland, på stand på Tr*ffpunkt-konferansen og digitalt på Årets bøker-møte i Kristiansand, i tillegg til å treffe bibliotekarer på Biblioteksentralens bokdager-arrangementer og Åpent julehus. Vi kommer også til å benytte anledningene til å dra ut å besøke biblioteker og treffe bibliotekarer på forskjellige arrangementer i det kommende året.

30. mai feiret verktøyet 1. årsdag med eget webinar, girlandere og bursdagshilsener fra flere deler av landet. Bidraget inn i Forrigebok-basen fortsetter å strømme inn jevnt og trutt. Tilbakemeldinger fra dere viser tydelig at dette samarbeidet er noe som er både gøy og nyttig å være med på. Vi gleder oss til fortsettelsen!

Hilsen

Forrigebok-gjengen

Gå til innlogging for å komme i gang
Gi tilbakemelding